2009. november 18.

Esthajnalcsillag

A Becéző szavak című film folytatásában Aurora idősebb lett és sokat változott. Tágas texasi házában az élet nagy kérdéseire keresi a választ. Emlékkönyvet ír. A legjobb barátnőjével idézi fel a régi napokat. Emma lánya korai elvesztése után Aurora túláradó szeretettel neveli tovább az unokáit. A tizennyolc éves Melanie és két bátyja úgy érzi, hogy állandóan beleavatkozik az életükbe, nem véletlen, hogy nem találják a helyüket. Mindezt látva, Emma egykori legjobb barátnője nem hagyja annyiban a dolgot. Patsy gyakran kritizálja Aurora nevelési gyakorlatát. Larry McMurtry regényéből. (port.hu)

Érdekes és veszélyes dolog egy korábban már nagy sikert aratott film folytatását elkészíteni, azonban ezúttal szerintem nem is volt olyan rossz ötlet belevágni. Tudom, hogy nagyon sokan vannak lesújtó véleménnyel a filmről, de helyenként az Esthajnalcsillag nekem még jobban is tetszett, mint nagy elődje, a néhány napja látott Becéző szavak.

A film eleje már csak azért is tökéletesen fenntartja az érdeklődést, mert az ember kíváncsi arra, hogy mi is történt a korábban már megismert szereplőkkel. Jó volt örülni a viszontlátásnak, szépen feltérképezni az elmúlt évek eseményeit, rácsodálkozni egy-két meglepetésre, de sajnos hiányolni is kellett egy-két korábbi szereplőt.

A hangvétel nagyon hasonló az előző filmhez, így aztán sírunk is, nevetünk is a hosszú órák alatt. A történetben persze vannak olyan szálak, amik nagyon hasonlóak Emmáéhoz, sőt, a múlt elemei is fontos szerepet kapnak, de mégis sokkal többről szól ez, mint múltidézésről. Valahogy csak kellemes keretet teremt a történetnek ez az észrevétlen, de valahogy mégis folyamatosan jelen lévő dolog, ami miatt igen hamar újra "otthonosan" érezhetjük magunkat a nagy család életének szemlélése közben. Természetesen vannak lezáratlan ügyek, de ezúttal a korábban kevesebb jelentőséggel bíró kapcsolatok is nagyobb hangsúlyt kapnak. Megindító jelenetek sorakoznak fel egymás után, néhány talán lesz is annyira emlékezetes, mint a Becéző szavak vége, de ellent kell mondanom a sok lehúzó kritikával, amit olvastam, mert szerintem nem válik elcsépeltté és közhelyessé az Esthajnalcsillag sem.

Igazából ha összességében szemléljük, nekem kicsit jobban tetszett a film az előző résznél, de biztos vagyok benne, hogy önmagában, a Becéző szavak emléke és benyomásai nélkül viszont nem állná meg a helyét...

4/5


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése