2010. február 2.

Next - A holnap a múlté

Cris "Frank Cadillac" Johnson (Nicolas Cage) ismer egy trükköt, amit senki sem tud utánacsinálni: Cris képes megmondani, mi fog következni a közeljövőben, pontosabban az elkövetkezendő két percben. Eme tulajdonságára építi azt a showműsort, amivel Las Vegasban lép fel nap mint nap, ugyanakkor a jövőbelátás jól jön a kártyaasztalnál is, ha épp egy kis pénzre van szüksége. Különleges képességére azonban hamarosan fény derül, s Cris a figyelem központjába kerül: a kaszinók biztonsági őrei mindent megtesznek azért, hogy lebuktassák különös játékmódszerei miatt, ugyanakkor az FBI antiterrorista osztályának ügynöke, Callie Ferris (Julianne Moore) egyre csak győzködi, hogy állítsa adottságát a globális terrorizmus ellen folytatott küzdelem szolgálatába. Kitartása érthető, hisz Cris jelenthetné a leghatásosabb fegyvert a terror ellen. Nem csoda hát, hogy egy terrorszervezet szívesen kiiktatná Crist az élők sorából, mielőtt még meghiúsíthatná nagyszabású terveiket. A helyzetet bonyolítja Liz Cooper (Jessica Biel), az ártatlan szépség, akiről Cris azonnal tudja, hogy bele fog szeretni, s alig várja, hogy találkozzanak. Mikor ez bekövetkezik, hihetetlen dolog történik: Cris most már nem csak a közvetlen jövőbe lát, hanem messzebb. Sokkal-sokkal messzebb. Cris tudja, hogy hamarosan eljön az a kritikus pillanat, amikor az idő, a terror és a szenvedély találkozik, és ekkor döntenie kell, hogy kit ment meg: akit szeret, vagy mindenkit a világon. A választ csak a jövő és ő tudja. (port.hu)

Kezdjük ott, hogy igazából nem is szeretem az akciófilmeket... De történt, hogy egyedül voltam, este unatkoztam és épp ez a film ment a tévében, hát leültem és megnéztem. Mellesleg hozzáteszem, hogy a teletexten olvasott tartalom sokkal érdekesebb volt, mint a port.hu-s, de természetesen csak azért, mert helyszűkében sokkal tömörebben fogalmazott és egy szót sem szólt például a terroristákról...

Viszont igazság szerint annyira nem is volt rossz, mert az alapötletben azért volt némi eredetiség, no meg valljuk be, előre sejthető volt egy kis romantikus szálacska is; de sajnos ettől még végül csak egy szokványos menekülős, lövöldözős, világmegmentős akciófilm kerekedett ki belőle. Nicolas Cage a furcsa haját leszámítva most is csak ugyanolyan, mint mindig; Jessica Biel ebben a filmben egyszerűen csak a "szép szőke", de mindenesetre jó őt nézve felidézni a Hetedik mennyország egy-egy emlékezetesebb jelenetét; Julianne Mooret pedig még nem láttam ehhez hasonló szerepben, de nem baj, mert így legalább megtudtam tőle, hogy hosszú, leengedett hajjal is lehet úgy szaladgálni, hogy még egy ici-picikét sem leszünk kócosak a nagy, világrengető akciók végeztével sem. :) Peter Falk megjelenése is nagy meglepetés, de hát olyan kis nyúlfarknyi szerepe van csak, hogy majdnem meg is feledkeztem róla.

Szóval ugyan nem az én műfajom, de azért minden kritikám ellenére is elég jó időtöltésnek bizonyult a film, sőt, a vége még meglepetést is tudott okozni. De csak ennyi, semmi több.

3/5

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése