2010. november 20.

Férj és feleség

A népszerű szívügyi-szerelmi szakértő, Dr. Emma Lloyd egy rádiós műsorban tartott tanácsadása során akarva-akaratlanul bekavar Patrick és Sophia románcába. Az esküvőre készülő párocska kapcsolata zátonyra fut, Sophia szakít vőlegényével, az elkeseredett Patrick pedig sajátos módon áll bosszút. Az ugyancsak éppen esküvője előtt álló Emma férjeként regisztráltatja magát a hivatalos állami adatbázisban néhány számítógépes hacker-trükk segítségével. Emma erről mit sem tud és a technika ördögét okolja. Természetesen leendő vőlegénye, Richard sem veszi jónéven a dolgot, ezért Emma kétségbeesetten próbálja meggyőzni "férjét", hogy "váljanak el". Azonban Patrick ahelyett, hogy megkönnyítené a dolgot igyekszik mindinkább megédesíteni azt. Az egyre zűrösebbé váló események és az érzelmek érdekes és vidám fordulatokat vesznek. (port.hu)

Beteg vagyok, kimerült vagyok, túlhajszolt vagyok, lelkileg kicsit megtépázott is - ezen a ponton az ember már csak úgy teheti túl magát, ha otthoni játszósban összekucorodik, befészkeli magát a jó meleg takaró alá és kipróbálja, milyen lehet így egy ágyban tölteni másfél órát Jeffrey Dean Morgannel. ;)

Huh, ha engem kérdeztek, JDM irtó jó pasi. Ugyebár őt emlegetik Javier Bardem "ikertestvéreként", de meg kell mondanom, bármennyire is hasonlítanak, Javier hozzá képest csak egy latin díszmacsó, semmi charme, semmi szívmelengető, átható, elgondolkozó, kissé bánatos, kissé álmodozó, női szíveket azonnali elolvadásra késztető tekintet. Ó, én már a Grace klinika óta rajongója vagyok e szemek gazdájának! ;)

A sors különös fintora, hogy a film főhősnője, Uma Thurman pedig majdnem annyira idegesítő hölgyemény, mint JDM korábbi partnernője, az Izzyt alakító Katherine Heigl. Nem tehetek róla, de vannak olyan színésznők, akiktől azonnal kiütést kapok és akiknek szerintem nem lenne szabad romantikus vígjátékban szerepelniük, mert egyszerűen merevek és nincs meg bennük az a kis plusz, amitől az ember lánya rögtön a legjobb barátnőjének fogadná őket és velük sír, velük nevet, végül pedig nagyvonalúan megbocsájtja nekik azt a hatalmas bűnt is, hogy boldogan elsétáltak a naplementénkben a mi álompasinkkal. De Uma Thurmanben tényleg nem tudom, mi olyan nagy szám, azon kívül, hogy le tudja venni a felsőjét anélkül, hogy összekócolódna a haja. Tök magas, tök fakó, tök nagy az orra és tök kifejezéstelen a szeme. Bááár, ha azt vesszük, egy ehhez hasonlóan gyenge filmecskében talán nem is számít, kik a színészek, a sztori és a karakterek már úgyis bukásra ítélik az egészet.

Kezdjük ott, hogy az alaptörténet egy nagy gügyeség az első másodperctől az utolsóig, sőt, még poén is csak annyi van benne, amennyi feltétlenül szükséges ahhoz, hogy érdekessé tegye a fim trailerét. A szereplők idegesítőek, nem tudok azonosulni velük és nem tudok szurkolni a boldogságukért. Uma Thurman a legkevésbé sem szimpi, sőt, szívesen ki is utálnám a hozzá hasonló nőket a Föld színéről. Jeffrey Dean Morgan természetesen egy álompasi, pláne tűzoltó egyenruhában, de az ő karaktere meg már rögtön az elejétől kezdve egy fél pillanat alatt szerelemre lobbanó "hősszerelmesnek" tűnik, sőt, valahogy síró-picsogó tutyi-mutyi óvodásnak is, nem tudom miért, talán amiatt, ahogy volt barátnőjét üldözi. Nála csak egy szörnyűségesebb és tutyi-mutyibb alak van: Colin Firth! Igen-igen, mindenki Mr. és Mark Darcyja a Mamma Mia!-s idétlenkedés után még méltatlanabb szerepbe került és egyszerűeb rossz nézni, mit szerencsétlenkedik össze-vissza.
De egyébként minden együtt van egy átlagos romantikus komédiához: hőseink, akikről első pillanatban tudjuk, hogy egymásnak lettek teremtve, eleinte gyűlölik egymást, majd bátortalan, később pedig szenvedélyes szerelembe esnek (ó, hogy döntene már végre engem is egyszer fához/falhoz/liftajtóhoz egy pasi...); mellettük ott a bénázós jóbarát, akiből férj sosem lesz; a családi konfliktusok, melyeket még a vége felírat előtt el kell simítanunk; no meg a sok-sok jópofának és viccesnek szánt mellékszereplő. Csak az a kár, hogy hiába van meg minden hozzávalónk jobb vagy rosszabb minőségben, ha kifelejtjük belőle a sót, az étel ugyan ehető lesz, de mégis valahogy ízetlen és unalmas. Ennek megfelelően a film is felejthető. Lehetőleg azonnal...

2/5 (de ez a 2 pont is csak JDM szemeiért!)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése