2013. február 2.

Dirty Dancing 2.

A 18 éves Katey (Romola Garai) Havannába érkezik, ahol apja a Ford Művek vezetője. A kissé különc lányt mágnesként vonzzák az utcai táncosok, de legfőképpen egy tüzes tekintetű, büszke és céltudatos kubai sráchoz, Javierhez (Diego Luna) vonzódik. Rábeszéli a fiút, hogy tanítsa meg erre a fékevesztett, erotikus táncra, a salsára és legyen a partnere az országos táncbajnokságon. Rövidesen a színjeles, kitűnő tanuló Katey sutba dobja könyveit és szüleit félrevezetve, éjjel-nappal Javier társaságában igyekszik felfedezni Kuba másik, eddig sosem látott arcát. (port.hu)

A Dirty Dancing oly sok más lányéhoz hasonlóan az én tinikoromnak is meghatározó élménye volt. Naná, hogy ha valamit Dirty Dancing 2-ként mutatnak be, akkor azt nekem látnom kell - annyiszor, ahányszor csak vetítik a tv-ben. ;)

Sokadik újranézés volt tehát a ma esti és ezúttal is teljesen elvarázsolt a zene, a tánc és a kubai hangulat. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy tulajdonképpen én oda meg vissza vagyok érte, az album évek óta az mp3 lejátszóm/telefonom letörölhetetlen kelléke, mégis, nehéz mindezt megmagyaráznom még saját magamnak is. A történetnek természetesen semmi köze az első Dirty Dancinghez, hiába tűnik fel Patrick Swayze három jelenetben is (megszámoltam, nem volt nehéz). A főszereplő fiú nem helyes, a lány gyatra tánctudásáról inkább ne is beszéljünk. A történet tulajdonképpen épp csak annyi, hogy alkalmat teremt a táncolásra. Hát akkor miért is ez a nagy lelkesedés? Magam sem értem. Néhány jó zenével, tüzes tánccal, napsütötte tengerparttal, az első szerelemmel és a fiatal kori, mindennél erősebb önbizalommal, szabadsággal és "bármit megtehetek" felkiáltással bármit el lehet adni?

A válasz, mint ahogy a gyakorlat is mutatja, igen. Vannak filmek, amikért a mondanivalójuk miatt rajongunk és amik akár (kis túlzással) az életünket is megváltoztathatják vagy átsegíthetnek egy-egy nehéz helyzeten, problémás életszakaszon. De be kell látni, hogy más filmeknek pedig az igényes (!) szórakoztatás a célja. Nem szégyellem magam azért, hogy ez utóbbiakat arcomon széles mosollyal és hatalmas lelkesedéssel tudom végigülni.

5/5

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése