2013. június 12.

Csuklónyiszálók

A tinédzser Zia szakít barátnőjével, Desiree-vel. Az összetört szívű fiatalember más kiutat nem látván, önkezével véget vet az életének. Ennek eredményeként a pokol tornácán találja magát. Nemsokára kiderül, hogy az itteni társaságot kizárólag öngyilkosok alkotják. A zenegépeken Joy Division és Nirvana szól, a színek fakók, és az élet többé-kevésbé ugyanolyan, mint a való világban, csak kicsit rosszabb. Zia megtudja, hogy a volt barátnője is végzett magával. A srác összeáll Eugene-nek, az orosz rockerrel, hogy megkeressék Desiree-t. Különös túlvilági utazás veszi kezdetét. (port.hu)

Emlékszem, mikor egy barátom meglátta nálam ezt a filmet, nagyon megijedt és nem értette, miért érdekelhet engem ilyesmi? Hát, én inkább azt kérdezném: miért ne érdekelne?

Mégis éveket vártam a megnézésével. Talán kicsit féltem tőle, hogy nagyon felkavaró lesz, de leginkább a megfelelő hangulatot és a filmnézéshez alkalmas időpontot volt nehéz összehozni. Na de most, hogy végre sikerült: új kedvencet avattam.

Jól esett a film, noha témája komor és komoly, amivel már az első 20 percben a hátamat borsództatta. Mert igen, ez ennyire egyszerű: ahhoz, hogy életedet eldobd, egy pillanat, egy mozdulat is elegendő. Később is meg-megborzong a néző a film alatt, hiszen az itt bemutatott világban a színek fakóak, az emberek nem képesek mosolyogni, az utak pedig nem vezetnek sehová. Mégis, mindezek ellenére ez a film nem más, mint egy hatalmas életigenlés! Olyan finom humor és irónia hatja át, amit lehetetlen nem szeretni. A szereplők a maguk tökéletlenségében és céltalanságában is tartanak valahova és még ebben a változatlan mókuskerék-világban is képesek változni. Az öngyilkosokra gyakran mondják, hogy önzőek - nos, ez talán eleinte rájuk is igaz, de nem sokáig. Amint már nem egyedül vagy, nemcsak a saját gondod az, amivel törődnöd kell.

Végül pedig mindenképp meg kell említenem, mennyire jó is a film zenéje! Még most is fülemben cseng a dallam, ami fel-felhangzott utazás közben. Jó is, hogy eszembe jutott az utazást is említeni, hiszen talán ebben a szóban lehet összefoglalni legjobban a lényegét: ez egy remek utazós film, külső-belső utazáshoz egyaránt.

5/5


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése