2013. szeptember 4.

Az utolsó éjjel

Monty Brogan (Edward Norton) számára vészesen fogy az idő - 24 órán belül börtönbe vonul, hogy letöltse hétéves büntetését. Manhattan egykori királyaként Montynak most búcsút kell vennie attól a világtól, amely megnyitotta előtte az utat New York legmenőbb klubjaiba, de amely megfosztotta legközelebbi barátaitól. Utolsó szabadon töltött napján Monty újra felkeresi apját (Brian Cox), aki soha nem hagyta cserben, és találkozik két régi jóbarátjával, Jacobbal (Philip Seymour Hoffman) és Slaughteryvel (Barry Pepper). Vele van barátnője, Naturelle is (Rosario Dawson) - talán éppen ő volt az, aki feladta a rendőrségnek...Az elismert rendező, Spike Lee (Szemet szemért, "Malcolm X") ezúttal egy olyan, nehézéletű emberről beszél, akit rengeteg kétely gyötör azzal kapcsolatban, hogyan is juthatott idáig, miközben az utolsó utáni pillanatban is küzd, hogy visszanyerje egykori énjét... (port.hu)

Fojtogató hangulatú film, ami közben az emberen néha már annyira úrrá lesz a szorongás, hogy legszívesebben rá-rásandítana az órájára, hogy ellenőrizze, mennyi idő is van még hátra a másnap reggelig?

Edward Norton az Amerikai história X után ismét börtönbe készül, azonban itt egy teljesen más karakterű, vérmérsékletű, értékrendű, és persze egészen más bűnt elkövető embert alakít. Átgondoltabb, merengőbb, nyugodtabb, de ez persze nem jelenti azt, hogy a film ne lenne sötét és feszültségben tartó. Érdekes látni, mivel és kikkel tölti utolsó szabad óráit. Az alvilági haverok és a barátnőt alakító Rosario Dawson az én tetszésemet nem igazán nyerték el, azonban a gyerekkori barátok (Barry Pepper és Philip Seymour Hoffman) karakterét és színészi játékát már sokkal érdekesebbnek találtam.

A befejezés teszi igazán emlékezetessé a filmet. Annyi út áll előttünk, s mindnek van előnye és hátránya egyaránt. De bárhogy is döntünk, a vele járó felelősséget viselnünk kell.

4/5

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése