2013. november 17.

A Föld után

Az emberiség ezer évvel ezelőtt elmenekült a lakhatatlan Földről, és új otthonra talált egy másik bolygón. De egy apa és egy fia visszasodródik a pusztasággá vált vidékre. Cypher Raige parancsnok (Will Smith) és fia (Jaden Smith) csak egy családi kirándulást terveztek kettesben, azután, hogy a férfi hosszú, távoli szolgálat után végre hazaért, és rájött: túl régen nem látta kamaszodó fiát, és már alig köti hozzá valami.
Az űrhajójukat baleset éri, Cypher súlyosan megsebesül, és ők az emberiség régi otthonában hajtanak végre kényszerleszállást. Kitai már nem számíthat senkire, csak magára. Hatalmas távolságot kell megtennie az ellenséges pusztaságban, ha segíteni akar a sebesültön, és haza szeretne jutni végül.
Világ életében csodálta az apját, és remélte, egyszer ő is hozzá hasonlóan férfias feladatot kap: most itt az alkalom, hogy kipróbálja, mire képes - de a tét hatalmas. (port.hu)

Nem kedvelem különösebben az ehhez hasonló filmeket, bár néha jól esik egy-egy akciódúsabb alkotás. Ma este két filmből választhattam, és bár mind a kettő "fiús" volt, belepillantva ez tűnt szimpatikusabbnak, mert az éppen elcsípett jelenetével egyik kedvencemre, a Dűnére emlékeztetett. Persze óhatatlanul is ott motoszkált bennem a kétség: vajon Will Smith-nek és fiának ezúttal sikerül-e túltenniük a korábbi közös filmjükön, ami bennem eléggé felemás érzéseket hagyott?

A válasz szintén felemás lesz: igen is, meg nem is. Végre felülíródott az agyamban az apja önzősége miatt szenvedő és nyomorgó kisgyerek képe egy felnőttebb szenvedő fiú képével, ezt pedig egyértelműen sikerként könyvelem el. Azonban túl sok volt számomra az értelmetlen kapkodás, menekülés, no meg logikai bukfenc a filmben. Voltak szép látványvilágú jelenetek, izgalmas részek, no meg egy hatalmas adag ösztönzés és bátorítás, amit akár üzenetnek is betudhatunk, de összességében mégsem vett le a lábamról. Will Smith sajnos most sem tudott hiteles apafiguraként szerepelni, ami így duplán ciki, hiszen gyakorlatilag játszania sem kellett volna, mivel saját fiával szerepelt együtt. Jaden Smith pedig tényleg olyan volt, mint egy még kiképzésre szoruló éretlen kamasz, aki épp sikerrel vesz egy hatalmas erőpróbát és ezen ő van legjobban meglepődve. Talán néhány év múlva ismét megnézem majd egy filmjét és őszinte kíváncsisággal fogom várni, hová sikerült fejlődnie.

3/5

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése