2013. december 22.

Fertőzés

Egy asszony rosszul lesz, miután hazatért hongkongi útjáról. Két nappal később halott, és az orvosok nem tudják mi okozta a halálát. Hamarosan más embereken is jelentkeznek a tünetek: köhögés, láz, bénulás, agyvérzés és halál. A világ minden részén szaporodnak a megbetegedések, végül kitör a globális járvány. Miközben az amerikai kutatóintézet orvosai megpróbálják megfejteni a vírus kódját, Dr. Leonora Orantes, az Egészségügyi Világszervezet munkatársa a járvány forrását keresi. Az egyes országokat közben a széthullás veszélye fenyegeti. (port.hu)

Amikor először hallottam erről a filmről, nagyon belelkesedtem: ennyi jó színész egy helyen, egy olyan témájú filmben, ami mindig is nagyon érdekelt! Egyik kedvencem, a Vírus utódját reméltem felfedezni benne.

Sajnos azonban csalódnom kellett, a Vírussal ezt a filmet egy lapon sem lehet említeni. Ez leginkább egy ál-dokumentumfilmre hasonlít; unalmas, komorsága visszafogja, nem tud hatni, nem tud felkavarni. Hiába a sok sztár, akik külön-külön bizonyítottak már, tehetségesek és emlékezetes alakítások vannak a hátuk mögött, ezúttal viszont körülbelül a tévéhíradó szereplőinek szintjén mozognak. Ami a legnagyobb döbbenetem volt, az az, hogy még az elmúlt években egyik kedvencemmé vált, csodálatos Kate Winslet sem tudott sokat beletenni, annyira visszafogja a szerepe. Gwyneth Paltrow-t viszont még mindig nem sikerült megszeretnem, úgyhogy vicceskedve mondhatnám, hogy hehe, ő legalább kárpótol, hiszen nem kell sokáig néznem játékát, ő az első halálos áldozatok egyike. A színészek közül egyedül Matt Damonnak van esélye, hogy gyásza kapcsán valódi érzelmeket is bemutasson, azonban ilyen dokumentum-környezetben ennek sincs sok értelme, egyszerűen nem tud működni ilyesmi két híradórészlet között.

Ez a film tehát csalódás számomra. Annyira meg akartak rémíteni és valósághűen akarták bemutatni egy lehetséges világjárvány kitörését, hogy a végén "csak" a lényeg veszett el benne. Bár talán a Jude Law-féle szálon érdemes elgondolkozni, az valóban sokat elárul a mai emberről: egyrészt a mai világ pénzhajhászairól, akik az egészség ígéretével rengeteg embert rá tudnak szedni saját meggazdagodásuk reményében, másrészt pedig a beteg, reményvesztett áldozatokról, akik az utolsó szalmaszálba is kapaszkodnak, ha segítséget remélhetnek tőle.

3/5

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése