2009. március 27.

Anyja, lánya, unokája

Újabb három nő, újabb múlt hétvégi itthon-mozizós beszámoló.

Most inkább én írok rövid tartalmat a filmről. Meglepő módon, mint azt a magyar cím is mutatja, szerepel a filmben egy anya, Georgia. Szigorú, mélyen vallásos, határozott asszony, aki a környezetétől is elvárja, hogy ezeket a szabályokat követve éljen (innen az eredeti cím is: Georgia rule). Például, bármi is történik, teszem azt, haldoklik a férje, ő akkor is este 6-kor terít a vacsorához, és este 10-kor fekszik le aludni. Lánya egyébként épp emiatt költözik el tőle és szakít meg vele minden kapcsolatot. Azonban unokája olyan szinten kezelhetetlen, hogy végső kétségbeesésében a nagyihoz száműzi nyárra, egy világvégi kis faluba, hátha majd ott megtanul viselkedni. A kiscsaj meg is érkezik, jól ki is borít mindenkit, de lassan már kezdené megtalálni a hangot a nagyival, amikor nyeglén benyögi, hogy őt bizony 12 évesen molesztálta a nevelőapja. Először persze azt gondoljuk, hogy ez egy újabb kamu, amivel fel akarja hívni magára a figyelmet, ám a nagyi mégis hisz neki. A lány anyja is odautazik, próbálja rávenni a lányát, vonja vissza a vádakat, de idővel már ő is elbizonytalankodik a mese igazságtartalmát illetően, sőt, mi, nézők is, egészen a film végéig, sodródunk a két véglet között.

Könnyed, nevetgélős-beszólogatós családi mozinak hinné az ember, aztán erre kiderül, hogy nagyon is komoly témát boncolgat.

A színészek tényleg remekek, a nagyit alakító Jane Fondáról pedig még mindig nem tudom elhinni, hogy valójában 70 éves!!! (Pedig jól utána kerestem a neten, és tényleg így van!) Felicity Huffman játssza az anyát, aki, ja, úgy mellesleg alkoholista. Ő is jót alakít, bár kicsit olyan furcsa ez a szerep... de mindegy, ígyis-úgyis ő a kedvenc született feleségem. ;) Lindsay Lohan pedig... hát, ő valószínűleg csak önmagát adja. Tudjátok, "csak a szokásos"... :) Viszont ebben a filmben, ebben a szerepben tényleg maximálisan jó ez a hisztis, visító, villantgató tinilány-figura (amit kábé azonosítunk is már vele).

Összefoglalva, tetszett, tetszett. Pedig mást kaptam, mint amit vártam. Voltak persze így is kedves karakterek, vicces jelenetek, jó beszólások. De talán pont a "nem várt fordulat" miatt van az, hogy mégsem vált komolytalanná a film.

4/5

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése