2011. február 13.

A másik Boleyn lány

A másik Boleyn lány érzelmes történet intrikáról, romantikáról és árulásról. Két nővér, Anne (Natalie Portman) és Mary (Scarlett Johansson) teljes mértékben ambiciózus apjuk és nagybátyjuk irányítása alatt állnak, akik minden eszközzel a család hatalmának növelésén és státuszának megerősítésén munkálkodnak. Céljukat Anglia királyának (Eric Bana) kegyeit keresve próbálják elérni. A lányok, maguk mögött hagyva a békés vidéki életet, bekerülnek az udvari élet veszedelmes és izgalmas világába. Nem sokkal később pedig már azon kapják magukat, hogy egymás könyörtelen riválisai lettek, hiszen mindketten a király szerelméért küzdenek. (port.hu)

Be kell vallanom, sosem rajongtam a történelemért, így néha még a magyar királyok megfelelő sorrendje sem megy kapásból, nemhogy angol királyok feleségeié. Na jó, azt azért persze vágom, hogy ez a Henrik gyerek nagy kujon volt, de hát ez a film mégis kisebb sokként ért most. Eddig azt hittem, az angol nemesek lánykáinak élete olyan volt, mint a Büszkeség és balítéletben: varrogatunk, dalolgatunk, szomszédolunk, bálokba járunk, levélkéket írogatunk, közben meg non stop Mr. Darcyról álmodozunk. Igen ám, de mi van, ha az örök központi kérdést jelentő férjkereső hadműveletünk célpontjába egyszer csak beüget fehér lován Anglia királya, aki elé mellesleg saját családunk dob oda minket prédául?

Durva, ez a legelső szó, ami eszembe jut a filmről. Durva az egész helyzet, durva a család hozzáállása, durva a testvérek egymás elleni taktikázása, durva, hogy Henrik mit meg nem tesz, csak mert a kis Henriknek nem tud parancsolni, durva, amit Anna (meg persze a pereputty) nagyra törése okoz, elsősorban persze saját magának (de az öccsét talán még jobban sajnáltam!) és durva, hogy mindezt a többiek csak úgy eltűrik. Mélyen felháborít az egész, de közben meg annyira izgalmas és felkavaró, hogy nagyra nyílt szemekkel nézem végig, még arról is megfeledkezve, hogy tulajdonképpen úgyis tudom a végét... Lekötnek a karakterek és az, hogy az emberek milyen változásokon képesek átmenni: van, aki a másikért, és van, aki saját magáért. Ilyen tekintetben az érdeklődésem máris függetlenné vált a történelemtől, de ugyanakkor nagyon sajnálom, hogy nincs kéznél most egy töri könyv: kíváncsi lennék Mária későbbi sorsára is, mert a film végéről ezt sajnos kifelejtették.

4/5



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése